Yakitori, het Japanse, gegrilde kipsateetje…
Binnen koken

Yakitori, het Japanse, gegrilde kipsateetje…

Yes!!!! Het is me gelukt! Yakitori! Ik ben helemaal gelukkig nu!

Jaren geleden kocht ik regelmatig een pakje Yakitori bij de plaatselijke (toenmalige) C1000. Deze waren altijd zo enorm lekker, zoiets had ik nog nooit gehad. Maar helaas, ze gingen uit het assortiment en kwamen nooit meer terug. Sindsdien ben ik op zoek gegaan naar hét recept voor Yakitori, zoals ik het kende.Vergeefse moeite, letterlijk jaren zoeken leverde mij niets op, alleen wat kip-spiesjes die wel lekker waren, maar niet zoals ik ze kende… Tot vandaag!!!!

Yakitori, het Japanse, gegrilde kipsateetje…
Yakitori, het Japanse, gegrilde kipsateetje…

Ik was weer eens lekker aan het kokkerellen, er komen vanavond drie vrienden over de vloer om te klaverjassen en ik zou voor de hapjes zorgen. Ik ben dol op gegrilde kipsateetjes, dus die mochten niet ontbreken.

Gisteravond alles in de marinade, nu afgebakken en vanavond gaan ze nog even in de pan. Na het uur dat ze in de oven hadden gestaan moest ik natuurlijk even proeven of er nog iets mee moest gebeuren, en wat schetst mijn verbazing? De smaak! DIE smaak!!! Die SMAAK!!!! Na drie keer proeven wist ik het zeker! Het is dé Yakitori geworden zoals ik hem kende! Man, wat ben ik blij!

Natuurlijk direct opgeschreven wat en hoe ik het gedaan heb, anders lukt het nooit weer, ik ken mezelf…

Hieronder het recept, want niet alleen wil ik het documenteren voor mijzelf, om later nog weer terug te kunnen grijpen, nee, ik deel dit met jullie. Zoiets lekkers mag ik niet voor mijzelf houden.

Ingrediënten

1 kg kippendijenvlees
Japanse sojasaus
olie
boter
kipsatékruiden
 Bereiding
Snij de kippedijen in blokjes van ongeveer 1 vierkante centimeter, doe ze in een kom, doe er wat eetlepels (olijf)olie over en een zakje kipsatékruiden en een paar eetlepels Japanse soja. Meng dit goed en zet dit een nacht in de koeling.

Na de nacht marineren steek je de blokjes aan kleine spiesjes (niet meer dan 3 blokjes), pak je een grote koekenpan en braad je de kip sateetjes goudbruin, ze hoeven niet gaar, als ze maar dichtgeschroeid zijn. Je mag dit ook op de barbecue doen, dat komt de smaak alleen maar ten goede. Doe het dan wel op houtskool en niet op gas, elektrisch of op briketten. Let op dat je ze niet aanbrand en ze hoeven echt niet gaar, dat komt later.

Als je alle sateetjes hebt aangebraden doe je ze allemaal in een ruime ovenschaal, of bakblik. Overgiet alle stokjes met nog wat Japanse soja, bestrooi het lichtjes met five-spice poeder en sprenkel er wat scheutjes mirin over. Doe er een paar klontjes roomboter bij (verdeel die wat over de schaal). Bedek de schaal met aluminiumfolie en schuif hem in de oven. Deze heb je al voorverwarmd op ongeveer 125 graden. Na een uur haal je het uit de oven en laat je alles afkoelen. De kip is intussen wel gaar, maar doordat hij bedekt was is hij nog steeds erg mals.

Giet het vocht over in een bakje, zorg dat niets van die smaken in de schaal achterblijven. Als alles is afgekoeld en je de kip wilt gaan eten doe je ze nog even in de koekenpan om ze even lekker aan te braden, giet het sap wat je hebt opgevangen uit de bak over de spiesjes in de pan, en als het weer warm is dien je ze op.
いただきます, Eet smakelijk!

PS. Over de juiste schrijfwijze/spelling van bepaalde woorden lopen de mening uiteen, daarom kunnen sommige mensen zich storen aan mijn keuze voor de schrijfwijze/spelling, mijn welgemeende excuses hiervoor. Feedback is altijd welkom.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.