Geneuzel

Weer of geen weer…

Hoe vaak hoor je het niet? “Het is toch echt geen weer om te barbecueën!” Wat beweegt een mens er toe om zo/n uitspraak te doen? Waarom zou het de ene dag wel en de andere dag geen barbecueweer zijn. Is barbecueën dan weergebonden?

Je zou het haast denken, Piet Paulusma vind het bijvoorbeeld nodig om in zijn weersverwachting elke dag een cijfer te geven, meerdere cijfers zelfs, een voor het wandelen, een voor de barbecue, en ga zo maar door… Als je naar een website als Weeronline.nl gaat kan je ook kiezen om je dag een cijfer te laten geven, onder het kopje Sport & Recreatie. Barbecue staat bovenaan en dan volgt een hele lijst zelfs kort rokjes… Hoe bedenken ze het! Zelfs de officiële Weber-site maakt gebruik van het weeradvies van Weeronline!

Maar is het weer dan zo’n grote bepalende factor voor het slagen van een barbecue? Wat is het doel van een barbecue? Voor mij is dat in de eerste plaats de manier van het bereiden van het vlees. Het grillen op houtskool geeft simpelweg een extra dimensie aan de smaak, die op geen enkele andere manier te verkrijgen is. In de tweede plaats is het natuurlijk ook de gezelligheid, en dat is voor de meeste mensen een belangrijk criterium, zo niet het belangrijkste.

Dan kan je je afvragen wat de bepalende factor is voor gezelligheid, want dat is belangrijk. Het weer heeft daar bij mij geen enkele invloed op, dat is bij mij het slag volk wat over de vloer komt. En de tijd van het jaar telt ook wel een beetje mee. Zo aan het eind van het jaar, als er een mooi pak sneeuw ligt en we gaan oliebollen bakken en carbid schieten, dan is een barbecue ook steevast aanwezig. Juist in die tijd van het jaar is het ideaal om wild zwijn, hertenbiefstuk en ander wild op de barbecue te grillen. Heerlijk!

Wij Nederlanders moeten niet gaan wachten op het mooie weer om een barbecue te regelen, natuurlijk is het heerlijk als de zon schijnt, maar we moeten ons niet laten afschrikken door een beetje water! Wij Nederlanders, wij weten toch hoe we daar mee om moeten gaan? Als je een veranda, een carport of andersoortig afdak hebt dan is het grootste probleem al opgelost, of wat dacht je van een partytent, of een grote parasol? Het gaat er om dat de barbecue droog staat en dat degene die het vlees in de gaten houd droog staat, de gasten ondergebracht in een gezellig tentje, afdak, schuur of wat voor droog onderkomen dan ook, en kijk eens hoe gezellig je het maken kan! De laatste keren dat ik een barbecuefeest in de tuin had regende het of was er de dreiging. Partytent aan de veranda geschoven en het was knus, gezellig en met een terraskachel was de kou ook bedwongen!

Ik ben van mening dat het altijd barbecueweer is. Barbecue gaat om buiten zijn, met goede vrienden, familie of buren, lekker eten en drinken en het voldane gevoel aan het eind van de dag. En dan maakt het niet uit welk seizoen het is…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.