Tonijntartaar met Wasabimayonaise
Binnen koken

Tonijn met Wasabimayonaise

Laatst was ik even bij de plaatselijke visboer en mijn oog viel op een krakend vers stuk tonijn. Op zo’n moment gaat mijn hartslag iets omhoog, gelijk met mijn bloeddruk en gevoel van euforie. Ik ben namelijk dol op verse tonijn.

Tonijntartaar met Wasabimayonaise
Tonijntartaar met Wasabimayonaise

Ik heb gelijk een klein stukje meegenomen, het is vrij prijzig, dus niet teveel.
Maar wat doe je nou met zo’n mooi stukje vis? Voor mij is die vraag eenvoudig te beantwoorden, je maakt er Tonijntartaar van en serveert die met een Wasabimayonaise.

Broodje tonijntartaar
Broodje tonijntartaar

Klinkt ingewikkeld? Ja, maar het is echt heel eenvoudig te maken, iedereen kan dit. Als je de foto’s ziet en weet hoe de smaak is dan kom je erachter dat heel erg lekker heel eenvoudig kan zijn.

 

Tonijntartaar met Wasabimayonaise
Tonijntartaar met Wasabimayonaise

Wat heb je nodig voor twee personen? Een plak tonijn van ongeveer 150 gram, een plak witbrood, citroensap, een lenteui, wasabipasta, Japanse soja en mayonaise.

Bereiding

Ga zorgvuldig te werk, een stuk vis van dit niveau moet waardig behandeld worden. Haal de vis als laatste uit de koelkast (hij moet echt kraakvers zijn).

Verse tonijn
Verse tonijn

Gebruik een vlijmscherp mes en een schone snijplank. Snij de lenteui in flinterdunne ringetjes, zowel het wit als het groen mag worden gebruikt. Het groen geeft wat meer kleur aan het gerecht. Als je dit hebt gedaan blancheer je de lenteui kort, zodat het straks meer smaak afgeeft. Koel het gelijk in ijs(koud)water.

Pak drie eetlepels mayonaise en druk daar naar smaak wat wasabipasta bij in. Pas op, dit is gemeen scherp spul! Wees dus spaarzaam met de pasta. Druppel hier wat citroensap bij (echt maar een paar druppels) en meng dit goed door elkaar. Proef even of het niet te scherp is. Het makkelijkst is het om dit te maken als je verkouden bent. Als je proeft en je neus is gelijk vrij dan heb je waarschijnlijk teveel wasabi gebruikt. Als je niet verkouden bent zul je toch hetzelfde bevrijdende gevoel in je neus krijgen als je teveel wasabi gebruikt. Meng hier tenslotte een beetje wit en groen van de lenteui door. Let wel op dat je wat groen over houd voor de garnering.

Pak je witte boterham en steek daar met een ronde steker een paar rondjes uit. Leg deze op het bord wat je gaat gebruiken. Bestrijk deze stukjes met een dikke laag wasabimayonaise.

Als laatste pak je de tonijn en snijd die eerst in dunne reepjes. Die reepjes leg je overdwars en je snijd ze dan in kleine blokjes. Het mag best wat grof gehakt zijn, dan voel je ook nog wat van de textuur van de vis, wat bij een verse tonijn een heerlijk “mondgevoel” geeft. Als je klaar bent verdeel je een gedeelte van de tonijntartaar over de met wasabimayonaise besmeerde stukjes brood. Druppel hierover heel spaarzaam wat citroensap en Japanse soja. leg hier bovenop nog wat groene ringetjes lenteui.

De rest van de tonijn leg je apart neer op het bord, ook daarover een beetje citroensap en soja. Doe hier wat van de wasabimayonaise over en garneer ook dit met wat groene ringetjes lenteui.

Dit was alles! Simpel hè? En nu snel aan tafel en verschrikkelijk genieten van dit lekkers!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.