Tagliatella con salsa di crema di salmone
Binnen koken

Tagliatella con salsa di crema di salmone

Zo, dat heeft even geduurd, maar ik heb weer even tijd gevonden om een recept toe te voegen. Heel bijzonder in mijn beleving, want ik heb gewoon, op de pof wat geprobeerd. Mijn oudste dochter is dol op tagliatelle en op zalm en die twee gaan natuurlijk prima samen. Ik heb wel eens een poging gedaan om dat te maken en in mijn beleving was dat iedere keer best geslaagd, maar mijn dochter vond het meestal wel aardig, maar liet vervolgens wel steeds een half bord staan met de opmerking dat ze genoeg had gehad. Dus afgelopen avond had ik mij voorgenomen om een eenvoudige saus te maken, geen poespas, geen exotische ingrediënten, gewoon simpel, zoals de Italianen gewoon zijn te doen.

Tagliatella con salsa di crema di salmone
Tagliatella con salsa di crema di salmone

Nu was ik aan de late kant en had niet gezocht naar een recept en ben dus maar gewoon begonnen. Ik had al wel zalm gehaald, maar verder niet gekeken naar andere dingen, want ik zou dat nog wel even nakijken… Niet dus! Alle ingrediënten die ik heb gebruikt waren dus al aanwezig.
Ik heb een simpele roomsaus gemaakt, op basis van een velouté (daar kwam ik later pas achter dat ze dat zo noemen). En tijdens het bereiden van de saus was ik steeds geneigd om meer dingen toe te voegen, zoals ui en champignons, maar ik heb de verleiding weerstaan. Blijf bij de basis, hield ik me steeds voor.
Na een kwartier ongeveer was de saus klaar en ook de tagliatelle en heb ik mijn dochter een bord vol gegeven in de hoop dat ze het lekker vond. Lange tijd hoorde ik haar niet, en na een minuut of wat vroeg ik wat ze er van vond. “Heerlijk!” was het antwoord, daar doe je het dus voor. (Ze is behoorlijk kieskeurig, dus het is niet gauw goed). Ze heeft zelfs een tweede keer opgeschept, en dat gebeurt nagenoeg nooit. Voor mij in elk geval een teken dat ik weer eens moest schrijven op mijn site. Dit wil ik dus heel graag delen met iedereen.
Hier dus het recept zoals ik denk dat het zou moeten (en het zal vast al eens door iemand bedacht zijn, maar dit heb ik zo even uit de losse pols gemaakt).

Succes!

Tagliatelle koken volgens de aanwijzing op de verpakking. Ongeveer 10 nestjes voor 4 man. De saus is ook voldoende voor ongeveer 4 personen.

Benodigdheden voor de saus:

35 gram roomboter
30 gram bloem
300 ml kippenbouillon
1 beker crème fraîche
1 eetlepel gedroogde, Italiaanse kruiden
1 theelepel zout
een flinke hand vol geraspte kaas
200 gram gerookte zalm, eerst even snijden in grove snippers
vers gemalen zwarte peper

Bereiding van de saus:

Maak ruim van te voren 300 ml kippenbouillon aan. Dit mag gerust van een bouillonblokje zijn. Zorg dat de bouillon koud is als je begint met de bereiding van de saus, anders gaat de saus schiften.
Verwarm de boter in een steelpan, zorg dat hij smelt maar niet bruin wordt. Zodra de boter is gesmolten voeg je de bloem toe. Met een garde blijf je goed roeren tot de bloem volledig is opgenomen door de gesmolten boter en dan nog blijf je de saus in beweging houden met de garde, ongeveer 3 minuten. Dit doe je om de bloem te garen, anders krijg je een melige saus. Zorg in elk geval dat de roux (dat ben je nu aan het maken) niet aanbrand, dat kun je zien, de roux krijgt een bruine kleur, wat niet moet. Als dit wel gebeurd gooi je het weg en begin je opnieuw.
Als de roux klaar is doe je heel langzaam de bouillon erbij, al roerend, totdat deze volledig is opgenomen. Je moet nu een gladde, dikke saus hebben. Je hebt nu dus een velouté gemaakt.
Roer met de garde nu de crème fraîche er door, blijf continu roeren, houd de saus in beweging. Oh ja, op het laagste vuur! Dat is belangrijk!
De saus wordt nu wat dunner, dat is goed. Als de saus weer één geheel is strooi je de gedroogde kruiden er door en doe je de kaas er in. En doe het zout er nu ook maar in. Op het moment dat je de kaas hebt toegevoegd gebruik je een grote vork om te roeren, anders blijft alle kaas aan je garde plakken, en dat wil je niet. De kaas hoort in de saus, niet aan de garde…
Blijf ongeveer 5 minuten roeren en doe dan de zalm door je saus. Nog een minuutje door laten pruttelen, de zalm mag niet al te gaar worden. En blijf de saus in beweging houden, anders koekt het aan op de bodem en krijg je een vel aan de bovenkant. Twee dingen die je niet wilt in een fluweelzachte saus…

Nu begint het feest! De tagliatelle mag net klaar zijn, doe wat op een groot bord. Schep de warme saus er ruim over en draai hier wat vers gemalen peper over. Schenk hierbij een glas koele, witte Siciliaanse wijn bij en het kan niet meer stuk.

Eet met smaak en geniet!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Goed idee Jaap, gaan we een keer proberen.

  2. Lekker en snel recept. Ik heb er ipv crème fraiche een bakje kruidenroomkaas (ie Boursin) doorgeroerd. Ook prima te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.