Binnen koken

Stamppot Boerenkool, lekker in de winter

Om een mooie stamppot te maken heb je goede ingrediënten nodig. Een stamppot is een vrij eenvoudig gerecht en daarom moet je dus zorgen dat wat je gebruikt goed moet zijn.

Voor mij is een stamppot geslaagd als de aardappelen niet meer als zodanig herkenbaar zijn, dus een mooie gladde puree van aardappelen. Anderen houden meer van een wat grovere stamppot waait de aardappel nog wel herkenbaar is. Voor beide resultaten moet je dus anders aan het werk en gebruik je minder of meer van enkele ingrediënten. Ik zal geen exacte hoeveelheden aangeven van een aantal ingrediënten, tijdens de bereiding kom je er zelf wel achter hoeveel je nodig denkt te hebben.

Ik hou van gemakkelijk en koop bij de supermarkt gewoon een zak gesneden boerenkool, je kan natuurlijk ook kiezen voor verse boerenkool. Voor een zak van 400 gram gebruik ik 1 kilo aardappelen, daarnaast nog een paar dingen. Hier een lijstje:

400 gram (verse) gesneden boerenkool
1 kilo aardappelen
1 verse rookworst
250 gram spekblokjes
1 beker lauwwarme melk
75 gram roomboter
2 theelepels uienpoeder
zout
versgemalen zwarte peper
(snufje kaneel)

Stamppot boerenkool in wording
Stamppot boerenkool in wording

En dan nu de bereiding.

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken, spoel ze goed en zet ze op het vuur zoals je normaal je aardappelen kookt. Gebruik een grote pan want na 5 minuten koken van de aardappelen doe je je boerenkool er boven op. Na tien minuten leg je daar weer bovenop de verse rookworst. Kook nog 5 a 10 minuten door tot de aardappelen gaar zijn. Giet de aardappelen met boerenkool af, maar vang het vocht wel op, je hebt dit nog nodig.

In de tijd dat je aan het wachten bent kun je de spekblokjes alvast uitbakken. Pak een droge koekenpan en doe de spekblokjes hierin (gebruik geen boter of olie, de spek is vet genoeg van zichzelf, zelfs de zogenaamde “magere” spekblokjes). Bak ze net zo lang tot ze knapperig zijn. Pak nu een zeef en een kom en doe de gebakken spekblokjes in de zeef en vang al het vloeibaar geworden vet op, dit heb je straks ook nodig.

Intussen heb je de melk al lauwwarm gemaakt en kan het stampen beginnen. Zet de pan stevig neer zodat hij niet kan schuiven. Stamp de aardappelen met de boerenkool net zo lang tot je een grove structuur hebt. Meng er een beetje van de melk en het kookvocht door en eventueel een deel van de boter en het vet. Doe de uitgelekte spekblokjes er door, voeg wat peper toe en eventueel een snufje kaneel en het uienpoeder. Roer dit alles voorzichtig door en serveer het als het nog dampend warm is.

Wil je het gladder en smeuïger hebben dan ga je nog even door met stampen en doe je er wat meer van alle vloeibare en vette ingrediënten door. Meng het geheel goed en serveer het dampend warm.

Je kan nog variëren met andere soorten worst in plaats van of met de rookworst. Mijn schoonmoeder bakte er vroeger ook een droge worst bij en serveerde die er bij. Erg lekker! Ik hou er zelf heel erg van om nog een paar klontjes boter op de warme boerenkool te doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.