De beste Tomatensaus ooit
Binnen koken

Snelle tomatensaus

Gisteren stond er pasta op het menu. Vrouw en kinderen houden niet van apartigheid en gebruiken saus uit een potje. Ik vind die smaak te flauw en bak dan een ui, met wat champignons, en wat standaard spulletjes. Zo ook gisteren, maar ik wilde daar een lekkere tomatensaus bij.

Ik had geen verse tomaten in huis en had niet alle tijd van de wereld, dus moest ik het doen met de dingen die ik wel had. Dit had ik in huis en heb ik gebruikt:

  • 2 kleine witte uien
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 eetlepels gedroogde droge Italiaanse kruiden
  • 1 grote teen Franse knoflook
  • Olijfolie om mee te bakken
  • 1 flinke scheut ketjap manis
  • 25 gram roomboter
  • Versgemalen zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 5 dl water

Als eerste pak je een grote, ruime koekenpan. Deze breng je op groot vuur op temperatuur. Snij intussen de uien in ringen van ongeveer 5 mm dik en pers, of snij de knoflook heel fijn. Als de pan goed warm is doe je er ruim olie in en de ringen ui. Bak de ui glazig en zorg dat ze niet bruin wordt. Dit doe je door het vuur te temperen en eventueel doe je de pan nu op een sudderplaatje. Als de ui glazig is doe je de knoflook erbij, zorg dat de knoflook goed is verdeeld. Strooi er ruim zout over en wat peper, roer het nogmaals goed door.

Doe nu de tomatenpuree erbij en bak het voorzichtig door, vervolgens een blikje gepelde of gezeefde tomaten. Breng het op temperatuur en blijf roeren. Voeg de gedroogde kruiden bij en een scheut ketjap manis, meng dit ook weer goed. Als het goed is krijg je een vrij dikke gebonden saus, deze kan je wat verdunnen door water toe te voegen, ik kwam ongeveer op een halve liter uit, je kan er meer of minder bij doen, afhankelijk van hoe gebonden je de saus wil hebben. Ikzelf doe er meer water in dan nodig en laat de saus wat langer sudderen, zo verdampt een deel van het water weer en krijgt de saus meer smaak.

Na een half uur is de saus klaar voor gebruik. Doe de saus warm over de pasta en rasp er Parmezaanse kaas over. Als je die niet hebt is oude kaas ook erg lekker (zo ontdekte ik gisteren).

De beste Tomatensaus ooit

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Xaeryn zegt:

    Jaaaaa, daar hou ik van, simpel, lekker en gezond.
    Thx 4 sharing

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.