Razendsnelle Mayonaise

Een van de grootste bezwaren (voor mij althans) van het zelf mayonaise maken is dat je zo lang en snel met die garde in de weer bent. Van al dat kloppen krijg ik makkelijk een zere schouder en bovenarm. Geen leuk klusje, maar het resultaat is altijd zo geweldig. Heerlijke romige, licht-zure mayonaise, en je kan hem alle smaken geven die je wilt. En je weet dat alles puur natuur is, geen conserveringsmiddelen, geen rare E-toevoegingen, gewoon mosterd, ei, azijn, zout en olie, meer niet.

Nu zat ik gisteren Masterchef Australië te kijken en zag hoe Gary Mehigan (een van de presentatoren) een snelle mayonaise in elkaar draaide. Vandaag heb ik dat ook maar eens even geprobeerd, en het resultaat is een heerlijke mayo waar geen fles of pot tegenop kan.De bereiding is echt heel simpel. Het kan trouwens alleen als je een keukenmachine of een blender hebt. Ik ben gezegend met een keukenmachine met een kleine kom en een grote kom. Ik heb de kleine gebruikt.

Doe een eetlepel mosterd in de kom, twee hele eieren (dus niet alleen de dooier), twee eetlepels azijn, een snuf zout en een scheut olie. Deksel d’r op en 10 seconden laten draaien. Als het goed is heb je een gladde, dunne emulsie. Nu doe je er nog een flinke scheut olie in en laat je de handel 30 seconden draaien. Als het goed is heb je nu een gladde, dikke emulsie. Afhankelijk van de hoeveelheid olie die je hebt toegevoegd is de mayonaise dik of heel dik. Als je na die 30 seconden draaien nog onopgeloste olie ziet die je er een eetlepel water bij en laat je het nog even 10 tellen draaien, totdat de olie is opgelost.

Zo heb je dus binnen 5 minuten een pot mayonaise gemaakt. Als je de juiste smaak eenmaal te pakken hebt koop je nooit meer kant-en-klare mayonaise. Je kan alle smaken gebruiken die je lekker vindt. Ik heb, net als gisteren op tv, witte balsamico azijn gebruikt en zelf bedacht dat grove mosterd wel lekker zou zijn. Ik wist even niet meer wat voor olie ik moest hebben, en heb dus maar zonnebloemolie gebruikt, waarschijnlijk zal het met olijfolie weer iets anders smaken. Je kan er een teen of twee knoflook bij doen en je hebt de perfecte knoflooksaus. En ga zo maar door…

Succes met je eigengemaakte snelle mayo!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.