Hoe vaak is het mij niet gebeurd, je bent op een verjaardag en je mag mee eten van de lekkerste hapjes, en steeds weer staat daar een quiche. “Zelf gemaakt”, wordt er dan ook nog geroepen… Dan denk ik weer bij mijzelf; “dat moet ik ook kunnen” en steeds betrapte ik mij er weer op dat ik in de supermarkt een pak kant en klaar spul kocht om een quiche te maken. Op zich wel lekker, maar het deeg werd nooit gaar genoeg, de vulling was te dun of wat voor klein drama zich ook afspeelde, het was nooit echt helemaal goed.
Ik heb besloten om eerst het meest basicale recept te zoeken, aan te passen naar mijn smaak en dat heb ik geprobeerd. Meteen met succes, hij viel bij iedereen in de smaak.
Het recept wat ik voor mezelf gebruik is erg simpel en daarom erg makkelijk zelf te maken. Zorg dat je een aantal dingen paraat hebt. Je hebt in elk geval een bakvorm nodig (rond, 24-26 cm), een deegroller, een beslagkom, een garde, een koekenpan en de ingrediënten:
- boter (om de vorm in te smeren)
- pakje bladerdeeg (5 vellen is genoeg voor 1 vorm)
- bosje lente-ui
- 1 kleine witte ui
- 125 gram spekblokjes
- ½ bakje kastanjechampignons
- 3 eieren
- 250 ml crème fraîche (dat is wat het basisrecept voorschrijft, en je zal zien dat de standaardverpakking niet meer dan 200 ml bevat, dus moet je een pakje extra nemen en afwegen, of je gebruikt gewoon 200 ml, zoals ik doe)
- een bak vol geraspte kaas, gewicht hangt af van welk soort. In elk geval voldoende om de hele quiche mee te bedekken voordat hij de oven in gaat.
- snuf peper en een dikke snuf zout
Als eerste snipper je de ui heel fijn en snij je de lente-ui in dunne ringetjes. De spekblokjes snij je ook even wat kleiner. Dit doe je allemaal in een hete koekenpan en je bakt het allemaal lichtjes in olie of boter, totdat de ui glazig is, het mengsel mag niet bruin worden! Snij de champignons in dikke plakjes en bak deze apart aan in een pan, tot ze bruin kleuren. Als alles gebakken is laat je het afkoelen.
Nu doe je de eieren en de crème fraîche in een beslagkom. Dit meng je met een garde goed door tot je een gelijkmatige massa hebt. Het moet iets dikker zijn dan melk en iets dunner dan yoghurt. Als de warme ingrediënten zijn afgekoeld doe je deze bij het ei-room-mengsel. Roer het even door en doe de snuffen peper en zout erbij.
Beboter de bakvorm en pak nu de vellen bladerdeeg. Deze kan je iets uitrollen zodat je wat dunner deeg krijgt en voldoende hebt om de vorm te bekleden. Bekleed de vorm zo, dat je heel de vorm van de binnenkant bedekt hebt, er mogen geen gaten meer in zitten. Als dat klaar is giet je het mengsel in de vorm, verdeel de vaste delen een beetje en besprenkel het geheel met de geraspte kaas. Het mag er ruim op.
Bak nu de quiche in een voorverwarmde oven op ongeveer 225 graden voor ongeveer 20 tot 25 minuten. Of in elk geval tot de bovenkant mooi goudbruin is en de massa stevig is geworden. Als hij klaar is even 5 minuten laten rusten. Het lekkerste is als je hem net na het bakken warm opdient. Koud is hij ook prima te eten.
Je kan en mag natuurlijk naar hartelust variëren met groenten, gehakt, hamblokjes, of vegetarische ingrediënten, het wordt immers jouw quiche. Als de basis maar goed is.
Wat leuk, ik ben benieuwd hoe die smaakt, laat je het wel even weten?
Succes en eetsmakelijk!
Nou, wij gaan vanavond eens jouw recept proberen met zalm! 🙂
Wat een leuk artikel! 2 aanzoeken op één avond? Dat doe ik je niet na 🙂
Succes verder, leuke site, helemaal op de iPad