Pörkölt

In Nederland noemen we het Goulash, in Hongarije noemen we het Pörkölt. Als de Hongaren het hebben over Gulyás (ja, zo schrijf je het), dan hebben ze het over een heel ander gerecht. Dit komt later.

Pörkölt is een stoofpot gemaakt van rund- of varkensvlees. Het is vrij eenvoudig, maar erg lekker. De smaken zijn opgebouwd uit paprika, tomaat, knoflook en ui, en nog een paar kruiden.

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in Hongarije en heb al een paar keer Pörkölt gegeten in diverse restaurants. De smaak is overal bijna hetzelfde, maar je proeft toch steeds het geheim van de chef. Ik wilde nu eens niet uit eten, maar zelf Pörkölt maken. Op internet zijn natuurlijk talloze recepten te vinden, ik maakte deze versie met de ingrediënten die ik op dat moment tot mijn beschikking had. Het resultaat was bijzonder, precies zoals ik het die dag ervoor heb gehad in een restaurant. Ik heb maar 1 foto genomen, dat is deze:

Daar moeten we het mee doen, het was te lekker om meer foto’s te maken.

Ingrediënten 4 personen
1 kilo rund- of varkensvlees. (In het geval van rund: Sucade of Rib, in het geval van varken: Procureur
3 eetlepels zonnebloemolie
250 gram gerookt spek in reepjes
2 uien (gesnipperd)
2 tenen knoflook, fijngehakt, niet persen
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels milde paprikapoeder
1 theelepel gemalen kümmel
1 theelepel marjoraan
1 theelepel dragon
1 theelepel zout
200 ml rode wijn

Bereidingswijze
Bak de spekreepjes uit in een pan, bak ze niet al te hard aan, ze mogen nog wel een beetje zacht zijn. Giet het vet in een braadpan en doe er de zonnebloemolie bij. Fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Haal de pan van het vuur en meng de paprikapoeder, tot het goed is opgelost. Zet de pan weer op het vuur en bak heel zachtjes een paar minuten door. Voeg dan het vlees toe en bak dit (voor zover het is te zien) bruin. De paprika zal het vlees al goed rood doen kleuren, dus doe dit op gevoel. Doe nu de spekreepjes er ook bij.
Na een paar minuten kun je de tomatenpuree toevoegen, laat het even een paar minuten meebakken om te ontzuren en voeg dan alle droge kruiden en het zout toe. Giet tenslotte de wijn erbij.

Zet nu de pan op het zachtste vuur wat je kan vinden, gebruik eventueel een sudderplaatje om aanbranden te voorkomen. Controleer regelmatig of het niet te droog wordt, voeg eventueel steeds een beetje vocht bij (wijn of water). Na anderhalf uur pruttelen moet het vlees mals zijn en bijna uit elkaar vallen. Is het nog te taai laat het dan nog een half uur door sudderen. Verleng daarna indien nog steeds met een kwartier. Als je na anderhalf uur nog vocht moet toevoegen gebruik dan een lichte runder- of varkensbouillon.

Serveertip
Serveer de Pörkölt met galuska, een Hongaarse knoedel, recept is vast te vinden op internet (volgt hier zodra ik een goed recept heb). Gebruik anders orecchiette (niet de goedkope van gewoon pastadeeg, maar de echte), friet is ook prima.
Serveer hierbij een frisse groene komkommersalade of tomatensalade. Ook hiervan volgen binnenkort de recepten.

(English version)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.