Echte Grunneger Poffert
De dames hadden een “zussen-weekeinde”. Gezellig! En omdat ik met pasen een poffert gemaakt had was het een leuk idee om de dames een poffert mee te doen. Krijg je achteraf te horen dat ze heel dat weekeinde geen poffert hebben aangeraakt, leuk is dat… Ik heb begrepen dat intussen de delen al aan het op raken zijn. Vandaag kwam de vraag om het recept.
Wat je in elk geval nodig hebt is een poffertpan. Dat is een soort tulbandvorm met een deksel. Hier gaat het beslag in en de poffertpan gaat dan in een grotere pan met kokend water. Au bain-marie dus. Dit recept van de poffert is afkomstig van een tante van mijn vrouw (één van de bewuste zussen) wier ouders door-en-door Groninger waren. Dus eigenlijk komt het recept van de opa van mijn vrouw. Opa Mollema, van origine uit Oldehove. Het is een Noord-Nederlands recept, en komt in de rest van Nederland in andere vormen en samenstellingen ook wel voor. Je hoort ook wel eens de naam “trommelkoek” wat bijna hetzelfde is. De poffertpan is te krijgen in diverse formaten, de grote is 2 liter en de kleine is 1,2 liter, sommige modellen kunnen afwijken qua inhoud. De hoeveelheid ingrediënten hieronder is gebaseerd op voornoemde formaten.
Ingrediënten voor een grote poffertpan:
500 gr. zelfrijzend bakmeel
1/2 ltr. melk
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 theel. zuiveringszout
beetje zout
100 gr krenten
100 gr rozijnen
Ingrediënten voor een kleine poffertpan:
250 gr zelfrijzend bakmeel
250 ml melk
2 eieren (deze wordt dus iets rijker)
1 zakje vanillesuiker
1 kleine theelepel zuiveringszout
beetje zout
60 gr krenten
60 gr rozijnen
Meng eerst de melk met bloem, zuiveringszout, zout, vanillesuiker en de eieren tot een glad beslag. Beboter de poffertpan met een dun laagje boter en bestrooi eventueel met een beetje paneermeel. Dit om het plakken tegen te gaan, waardoor je de poffert mooi kunt lossen uit de pan. Het paneermeel veeg je zo van de poffert af als hij klaar is.
Vervolgens giet je het beslag in de poffertpan en doe je de krenten en rozijnen erbij. Laat het even een 10 minuutjes staan, dan zakken de krenten en rozijnen mooi door het beslag heen.
Zorg intussen dat je een hele grote pan op het vuur hebt klaar staan, met water dat aan de kook is. De hoeveelheid water meet je af door de pan te vullen met water terwijl je de poffertpan in de pan tegen de bodem druk. Het water moet ongeveer 80% van de poffertpan onder hebben.
Als het zover is laat je poffertpan in het water zakken en laat je hem lekker pruttelen. Ongeveer twee uur lang. Hangt een beetje van de grootte af. Oh ja, het water moet wel blijven koken, dank voor je tip Annemieke!
Door de reactie van Karin kwam ik erachter dat ik vergeten was te vertellen dat de poffertpan in een gesloten pan moet staan te pruttelen. Doordat de pan gesloten is zorg je dat de stoom in de pan blijft, die stoom heb je absoluut nodig voor de garing.
Het zuiveringszout wat gebruikt wordt is te krijgen bij elke drogisterij.
Hallo,
ik heb een oude poffertpan van wijlen mijn moeder en een recept.
Zelf heb ik het al vele malen gemaakt, maar toch kan ik de klefheid van haar niet geheel evenaren.
Zij gebruikte Atlanta cakemeel, maar dat bestaat niet meer.
Ik gebruik waddenbloem-rustiekmeel met 10% boekweitmeel, aangevuld met wat bakpoeder/rijsmiddel.
Bereiding op de ouderwetse manier: poffertpan met steen er op, anderhalf uur in een grote pan met kokend water.
Wie heeft een idee om de poffert kleffer te krijgen, want het blijft iets te cake-achtig.
Alvast dank.
Hallo Anton,
Atlanta meel, dat heb ik al lang niet meer gehoord/gezien! Voor wat betreft de klefheid, ik kan me daar niet goed een voorstelling van maken, maar ik denk dat als je de poffert minder lang kookt dat ie dan wel wat kleffer wordt, maar ik ben bang dat ‘ie dan ook niet helemaal gaar is.
Iemand enig idee? Dan is een reactie zeker welkom!
Hoi Jan, ik heb 2 soorten poffert pannen een grote van 2 ltr en 1 van iets meer dan 1 ltr. Nu de vraag hoelang plaats ik de kleine vorm in pan met kokend water? Toch ook niet 90-120 minuten. Alvast bedankt voor het lezen.
Hoi Ron, zelf doe ik de 2 liter pan zo’n 2 uur en de 1,2 liter pan rond anderhalf uur. Als je denkt dat de poffert niet gaar is laat je hem nog een kwartiertje langer gaan. Het is ook een beetje een kwestie van gevoel, en de vorm van de pan.
Vandaag een heerlijke poffert gemaakt. Nu wil ik die morgenavond warm gaan eten …. kun je de poffert in de magnetron verwarmen (zonder poffertpan) of verwarm je de poffert in de poffertpan in de oven? En zo ja, hoelang op hoeveel graden?
Ai, heel je reactie over het hoofd gezien.
Poffert is prima op te warmen in de magnetron, ik vind zelf de poffert dan wel wat droger worden, maar dat kun je compenseren met een beetje extra gesmolten boter er over of wat stroop 😉
Ik heb een poffertpan met een inhoud van ongeveer 1,7 liter. Hoeveel meel, melk en andere ingrediënten moet ik gebruiken om hierin een mooie poffert te maken?
Ik denk niet dat ik de hoeveelheden uit de recepten voor de poffertpannen van 1,2 of 2 liter gewoon kan omrekenen naar 1,7 liter aangezien in het recept voor de pan van 1,2 liter ook niet alles gewoon in dezelfde verhouding verminderd is ten opzichte van het recept voor de pan van 2 liter.
Goede vraag, maar ik zou het zelf zo doen:
375 gram bloem
375 ml melk
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel zuiveringszout
een beetje zout
80 gram krenten
80 gram rozijnen
Ik denk, maar weet het uiteraard niet zeker, dat je dan ongeveer goed zit. Dus bloem, melk, krenten en rozijnen herberekenen en de rest mooi zo laten. Het gaat er vooral om dat het allemaal past. Qua smaken zal het wel meevallen denk ik. Ik proef eigenlijk nooit verschil tussen beide formaten, ook al verschillen de verhoudingen. De ingrediënten met de meeste massa zijn wel gewoon om te rekenen en bepalen ook de smaak en consistentie van de poffert.
Bedankt! Ik ga het komende vrijdag (Driekoningen) proberen!
Top! Ik ben benieuwd!
Het is prima gelukt, bedankt!
Kijk, daar worden we blij van!
Vandaag deze heerlijke poffert gegeten. Had toch iets te veel water in de pan waardoor de poffertpan scheef ging hangen en er een beetje water bij in kwam. Dankzij een snelle redding toch redelijk goed gekomen.
We hebben hem, zoals vroeger thuis, met stroopsaus gegeten. Heerlijk!!😋
Bedankt voor het recept Jan.
Volle bak genieten dus!
Hoi, hoe kan ik voorkomen dat mijn poffert snel droog word ?
Poffert die klaar is kun je het beste na afkoelen goed inwikkelen in vershoudfolie en dan in de koeling bewaren, bewaar hem maximaal 2 dagen in de koelkast. Wil je hem langer bewaren doe hem dan in de vriezer. Na ontdooien kun je hem opwarmen in de magnetron. Doe er wat boter en/of stroop bij om het wat smeuïger te maken.
ALs je poffert bij het bakken al te droog wordt kun je er wat (meer) rozijnen en krenten in doen. Ik heb ook tips gehoord om de melk (deels) te vervangen voor yoghurt of karnemelk. Maar in welke verhouding is mij een raadsel. Experimenteren dus…
Heb de poffert gemaakt vanmiddag. Hij is heel compact en lijkt niet goed gaar. Net of hij niet goed gerezen is! Hij heeft 2 en half uur in de echte poffert pan gekookt.
Wat zou ik niet goed gedaan hebben?
Je hebt wel de poffertpan in een pan kokend water gezet? En gezorgd dat er water in bleef staan? Ook moet er een deksel op die pan om de stoom er in te houden.
De baking soda of zuiveringszout is wel van groot belang, die brengt onder andere de luchtigheid er in…
ik vond alle 3 zo heerlijk lekker
maar ik vond met rozijnen veel lekker dit past echt bij tas koffie
Met rozijnen is ook mijn favoriet!
Als je de poffert in de oven maakt moet het deksel dan op de poffertpan? Wie weet dit?
Ik heb diverse recepten gezien waar ze de poffert in de oven bakken en daar wordt vaak niets over gezegd. Wel heb ik er een paar gezien waar ze zeggen dat hij zonder deksel in de oven moet. Zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd eerlijk gezegd.
Hallo allemaal, wij hebben voor het eerst poffert gehad heerlijk! Morgen eten we de rest op. Kunnen we hem gewoon in de koelkast bewaren? Gr. Hermien
Wat leuk om te lezen!
Een paar dagen in de koelkast bewaren is geen probleem. Je kan hem zelfs invriezen als je dat wilt.
de rozijnen of krenten ff in warm water weker en ze droogdeppen en dan door de bloem rollen dan zakken ze niet meer naar de bodem
Ook een goede tip! Dit ga ik ook eens proberen.
Zou je ipv Zuiveringszout ook Baking Soda kunnen gebruiken?
Jazeker, sterker nog, het is exact hetzelfde. Backing Soda is de Engelse vertaling van Zuiveringszout…
Is ook heel goed te maken met oliebollen mix, die je na oud en nieuw voor een prikkie kunt kopen. Probeer maar eens.
Ik doe altijd met deksel in de oven. Maar gebruik ook wel eens een tulbandvorm zonder deksel.
Mijn overgrootvader was ook een Mollema. Uit Niehove.
Oh gaaf, nog nooit gehoord dat je dit met oliebollenmix kunt doen.
En helemaal mooi dat je overgrootvader ook een Mollema was, en Niehove – Oldehove, dat moet haast wel familie zijn geweest 🙂
Hoi,
Vandaag mijn eerste poffert gemaakt met de pan van mijn moeder. Redelijk gelukt. Wat wel opvalt is dat de krenten en rozijnen blijkbaar allemaal naar beneden zakken. Is er een manier om dat te voorkomen?
Ah super!
Ik heb het probleem zelf ook vaak, wat ik wel eens heb geprobeerd is de krenten en rozijnen pas in het beslag doen als het al in de poffertpan zit, en dan niet teveel roeren, maar vanzelf laten zakken, dat helpt wel wat…
Krenten en rozijnen zakken minder naar beneden door ze eerst even met wat meel bedekken voordat je ze bij het beslag doet.
Wij doen er ook nog 1,5 appel in stukjes met een beetje kaneel door en eten er naast boter en bruine suiker ook nog appelmoes bij, superlekker!
Ook een lekkere variatie!
Hallo. Mijn poffert is steeds te compact/stevig/vast. Wat gaat er mis?
Het enige wat ik me kan indenken is dat je te weinig of geen zuiveringszout of bakpoeder hebt gebruikt…
Het is logisch dat jouw poffert zo compact blijft omdat hij niet kan rijzen met alleen zuiveringzout. Als je karnemelk gebruikt i.p.v. melk, rijst hij wel goed.
Net voor het eerst pofferd gemaakt met het recept voor de kleine kleine pofferd pan. De pan is rondom zwart geworden. Weet iemand hoe dit komt?
Bij is de poffertpan ook donkerder, dat komt doordat je hem op hoge temperatuur in water hebt gehad, dat kan verder geen kwaad hoor.
Vandaag deze heerlijke poffert gegeten. Had toch iets te veel water in de pan waardoor de poffertpan scheef ging hangen en er een beetje water bij in kwam. Dankzij een snelle redding toch redelijk goed gekomen.
We hebben hem, zoals vroeger thuis, met stroopsaus gegeten. Heerlijk!!😋
Bedankt voor het recept Jan.
Volop genieten dus!
Hallo Jan
Ik heb een hele oude poffert pan van mijn oma geérft. ook dat is alweer jaren geleden.
Ik denk dat hij al wel z’n 50 jaar oud is.
Het recept is eigenlijk gelijk als wat wij in de familie ook hebben.
Alleen wij maakten het altijd in een grote open pan zonder deksel.
Mijn moeder legde er dan altijd een dikke kei op die gebruikt werd voor het inmaken van de snijbonen, zodat de poffertpan niet ging drijven.
Het water stond dan z’n 5 cm onder de dekselrand. en stond dan ook z’n 2.5 uur op.
Mijn vraag is kan het ook met een snelkookpan onze poffertpan past daar precies in nl.
maar wat is dan raadgevend qua kooktijd en hoeveelheid water.
en als laaste er was een reactie van iemand waar de poffert aan de bovenkant niet gaar of soppig was, ook wel eens gehad dan is de waterlevel te hoog door het koken sijpelt er water in de vorm en blijf de bovenkant van de poffert soppig als een brood in het water,minder smakelijk haha.
groetjes Henk
Hallo Henk,
Leuk zo’n oude poffertpan, daar zitten vast een boel mooie herinneringen aan!
Het nadeel van een poffertpan helemaal onder water is inderdaad dat het deksel kan lekken en dat er dan inderdaad water op de poffert komt. De truck is om juist de poffertpan in een laag water te zetten zodat de poffertpan 3/4 onder staat en niet helemaal onder. Het deksel op de pan waar de poffertpan in zit zorgt dat de stoom niet kan ontsnappen, zodoende krijg je ook geen last van lekken.
Wat betreft die snelkookpan, tja, daar heb ik geen ervaring mee. Ik heb wat gezocht op internet en er zijn mensen die het doen. Als ik het gemiddelde neem van alles wat ik lees, dan moet de poffertpan ook weer niet onder water, maar half in het water staan en kun je de kooktijd ongeveer halveren. Nogmaals, ik spreek niet uit ervaring! Dus proberen op eigen risico.
Ik ben wel benieuwd naar het resultaat natuurlijk 🙂 Laat je het weten als je het probeert?
Groet,
Jan
Hallo Jan
net een lekkere poffert gemaakt met spekjes en rozijnen en in de snelkookpan gedaan.
poffertpan en snelkookpan had +- 1.5 cm rondom en heb 5 cm water in de snelkookpan
gedaan. poffertpan erin en het water steeg even over de helft.
1 uur laten koken en smullen maar.
poffert mooi omhoog gekomen tot een dikke 10 cm hoog.
proef geslaagt hahaha zou ik zeggen.
Ah mooi! Ik zal de tip opnemen in het stuk hierboven en verwijzen naar jouw reactie.
Ik gebruik een weckketel die je op tijd (90 minuten) en temperatuur (100 graden) kan zetten.
Groet, Rob
Ik kook mijn poffert al jaren in een snelkookpan. Je doet dan 5 cm water in de pan. Het voordeel is, dat je hem maar 1 uur hoeft te koken. Succes!!
Elk jaar 24 mei ,moeders verjaardag gegeten. Uiteraard met spek.
Net klaar gemaakt vandaag voor de lunch, met gesmolten room boter! De familie in het hoge noorden jaloers gemaakt!
Annie
Dat is een mooie traditie, altijd lekker om poffert te eten met een speciale gelegenheid, maar blijkbaar ook midden in de zomer een lekkere hap. Je hebt niet alleen je familie jaloers gemaakt, ik heb er nu ook trek in!
De vrouw wier ouders…. niet: wiens…
Dank je, je kan nog zo je best doen, maar soms zie je een foutje zo over het hoofd. Bij deze gecorrigeerd!
tegenwoordig wordt standaard wiens gebruikt ook bij vrouwen dus!
Thx ML, ik vond het zelf ook al niet zo gek klinken…
Wier is meervoudsvorm. Wien =m/v/
Beste Jan,
Na een weekendje Leek ben ik nu op de terugweg met een dikke Grunningse poffert in de tas. Op zoek naar de calorieën stuit ik op jouw artikel met daarin het recept en je verwijzing naar opa Mollema uit Oldehove. Dat is mijn opa! Wat geweldig om dat te lezen😀. Maar, welke Jan ben jij dan? Van Janita? Ben heel benieuwd! Groet, Marina de Goede
Hey Marina,
Klopt, ik ben Jan van Janita! 😄 En ja, dit is inderdaad het recept van jouw opa.
Groet’n van Jan!
Moi!!
Mijn vriend komt uit Groningen en dus maak ik natuurlijk zo af en toe – voor de nostalgie – een poffert. We zijn echter maar met zijn tweetjes en nu vroeg ik me af of ik misschien de helft kan invriezen?
Groetjes!!
Moi Krista!
Je kan het heel goed invriezen, eerst verdelen in porties en dan in een zakkie en dan zo de vriezer in. Wij hebben ontdekt dat het na een jaar nog prima te eten is.
Beste Jan,
Leuk om al die variaties op het recept te lezen en de nuttige tips daarbij. Ik heb er nu om te proberen net één in de stoomoven gezet, maar kon nergens vinden welke temperatuur de stoomoven zou moeten hebben. Ik las dat de poffert vroeger de hele dag op een laag pitje stond te garen (als men op het land aan het werk was). Met de stoomoven kan ik van 40-110 graden en ben voorlopig nu maar op 90 graden gaan zitten. Ik heb voor het meel de helft boekweitmeel en de helft bloem gebruikt. Het zou zijn dat boekweitmeel eerder meer gangbaar was. De versie met spek ken ik van huis uit (als noord-groninger) niet, wij aten het vroeger alleen met gesmolten boter en stroop. Zal laten weten als het is gelukt.
Ah mooi om te lezen! Ik ben benieuwd naar je bevindingen.
Het gebruik van boekweitmeel in traditionele gerechten als deze is eigenlijk logisch, omdat het vroeger inderdaad heel gangbaar was, je ziet het nu nog steeds terug bij recepten voor poffertjes en pannekoeken. Ik denk dat ik het ook eens ga proberen met boekweit. Goeie tip!
is het gelukt in een stoom oven?
hoe lang en hoeveel graden, met hoeveel stoom?
Als Grunneger gebruik ik altijd jouw recept. In de enige echte poffert trommel. Maak het al jaren en brengt herinneringen naar boven van mijn oma. Dank hiervoor.
Hallo Arjan,
Wat mooi! Eten is beleven, dat is altijd mijn motto. Dat dit herinneringen van je oma naar boven haalt is helemaal mooi. Dit recept is van de opa van mijn vrouw, ook een rasechte Grunneger (uit Oldehove). De beste man is niet meer onder ons, maar het blijft opa’s poffert, iedere keer als ik hem maak…
Dus alle dank naar opa Mollema, ik geef het alleen maar door 😉
Memories…. my mother made this for us as kids. 50 years ago. Where can I buy a Poffert pan? In Canada if possibel
Hello Pete,
First of all, I was very surprised to see that my post even reached Canada 🙂
I’ve been looking around on the Canadian Amazon and found exactly what you are looking for! It’s the same model I’m using. It’s called a Steam Pudding Mold in English. You can find it here: Poffert Pan/Steam Pudding Mold
Is the recipe understandable or shall I translate it for you?
Best regards,
Jan
Ik heb dit recept uitgeprobeerd. Helaas blijft de poffert bovenop klef, Zelfs als deze 3 uur au-bain-marie heeft staan stomen met het deksel op de pan. Wat doe ik verkeerd?
Ik heb een pan, waar de poffert-pan met deksel aan alle kanten ondeveer anderhalve centimeter ruimte heeft. Is dat te klein of kan dat gewoon?
Het ligt niet aan de pan, als ik het zo lees, als er maar ruimte om de poffertpan zit, de stoom moet de boel garen. Ik ben bang dat je ergens in het recept een bepaalde hoeveelheid ergens van niet goed hebt afgemeten, een andere verklaring heb ik er niet voor.
Recepten zoals ik ze hier plaats probeer ik altijd een paar keer uit voordat ik ze plaats, om er zeker van te zijn dat het klopt. Misschien nog een keer proberen?
Het water moet wel doorkoken….
En wat de ingrediënten betreft, ik gebruik geen melk maar het sapwater (ongeveer een glas vol) van de geweekte rozijnen. Daarnaast voeg ik nog appel toe. En witte basterd suiker.
Dank voor je tip, ik heb het er bij gezet.
Met die extra ingrediënten wordt ie wel lekker zoet denk ik.
2 tabletjes vitamine C fijn maken.. en door het beslag doen..werkt als broodverbeteraar .. verder maak ik het met gist… het is de tijd er weer voor.
Die heb ik nog nooit gehoord, vitmaine C tabletten als broodverbeteraar. Ik ga het zeker een keer proberen.
Waarom gebruik je gist? Is dat puur voor de luchtigheid?
En ja, het is er weer tijd voor, binnenkort ook weer bij ons op tafel 🙂
Wij eten de poffert altijd met 3 koningen. Dan gaat er een rauwe bruine boon onderin (pas als de poffert afgekoeld is). Degene die de boon heeft is de koning en hoeft dan niet af te wassen en moet later een keer trakteren op iets lekkers. Als sausje gebruiken wij warme gesmolten echte boter met stroop erdoor, heerlijk!!!
Trouwens ik heb nog een vraagje. Waar is het zuiveringszout voor?
Eerlijk gezegd geen idee waar het zuiveringszout voor is, dat stond zo in het recept van opa, dus respecteer ik dat. Ik denk dat het het beslag luchtig maakt.
Zuiveringzout is soort backing ( in supermarkt). Maakt dat het beter rijst. Wel met klein beetje citroensap mengen. Dan werkt het nog beter. Succes☺
Weer een goeie tip! Dank je.
Een gebruik wat ik vaker gehoord heb, ook in andere van dit soort gerechten. Wel een leuke traditie.
De volgende keer ga ik die boter/stroopsaus ook maken, klinkt lekker!
Vroeger werd het gemaakt in een gietijzeren pan en ging een aantal uren in de oven.als hij klaar was kregen we een stuk met daarover warme melk met stroop.vroeger hadden ze geen trommelpannen of zo.Eet smakelijk!
Lijkt me allemaal heerlijk, behalve dan die warme melk…
Maar ja, ieder zijn smaak!
ahaa, eindelijk een antwoord op een vraag die bij mij leefde.. want die trommels zijn tegenwoordig van Alu, en dat was toen niet echt in omloop voor kookgerei meen ik ..
margriet
Ingrediënten
*Poffert
125 g spekblokjes
2 appels
320 g plakjes ontbijtspek
500 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
500 ml melk
3 eieren
1 tl kaneelpoeder
1 mespuntje zout
*Karamelsaus
200 g kristalsuiker
125 ml water
50 g koude boter
*Extra nodig
boter om in te vetten
poffertpan
keukenpapier
grote kookpan
koekenpan
Bak de spekblokjes en laat deze uitlekken. Schil en snijd de appels in blokjes van circa 5 millimeter. Bekleed de ingevette poffertpan met de plakjes ontbijtspek. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een mengkom en roer het samen met het bakpoeder, de melk, de eieren, kaneelpoeder en het zout tot een glad beslag. Roer de spekblokjes en de blokjes appel door het beslag. Schenk het beslag in de poffertpan. Breng water aan de kook in een grote pan. Plaats de poffertpan in de pan zodat hij tot driekwart onder water staat. Kook de poffert in circa 2 uur au bain-marie gaar.
Karamelsaus
Karamelliseer de suiker beetje bij beetje in een pan. Voeg opnieuw suiker toe zodra de suiker gekaramelliseerd is. Blus af met water en laat koken tot de karamel opgelost is. Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
Keer de poffert om op een schaal en serveer met de karamelsaus.
Mooi recept, dankjewel! Vind je het goed dat ik deze onder “Recepten van derden” plaats?
Heb op 24Kitchen ditzelfde recept gezien met videofilmpje van Rudolph van Veen. Leek lekker, ook maar eens proberen!
Leuk! Ik wist niet dat Rudolph dit gemaakt had. Voor de nieuwsgierigen: http://www.24kitchen.nl/recepten/poffert-met-appel-en-spek
Wat een leuk recept gaan we maken bedankt namens……
Kent iemand het recept met bier . Ikzelf kan het helaas nergens meer vinden . Ik denk dat het een Zeeuwse variant is . Ik hoop dat iemand het kent .
Die variatie ken ik ook niet, wel interessant om eens te proberen. Maar de grote vraag is dan: welk type bier moet dat dan zijn?
Wanneer het gerecht in een een vleespan wordt gemaakt is het geen poffert maar een Broeder. De bodem wordt bekleed met vet- of ontbijtspek en daarop komt het deegmengsel.
Ah, weer wat geleerd! Dank voor je aanvulling Trudy!
Ik kom uit Groningen maar woon in Goes mijn moeder maakte een pofferd in een gewone braadpan en gewoon op het gas en hij smaakte heerlijk .
Weer een andere bereidingswijze, grappig! Ben benieuwd hoe ze precies te werk ging.
Gietijzeren pan met vet spek bekleden en dan op een laag vuur ( het beste is een petroleumstel) gaar laten worden.
Deksel op pan.
Die methode kende ik nog niet.
Wij bakken het altijd in de oven in een tulbandvorm (uitgebakken spekjes, appel en rozijnen er door) en dan eten we het met warme melk, boter en bruine suiker. Misschien melk omdat hij een korstje krijgt in de oven? Dat is helaas niet meer terug te halen in de familie.
Dat klinkt wel erg smakelijk! Ga ik ook eens proberen!
Mijn poffert avontuur is helaas teleurstellend verlopen. Ik had een poffertpan gekocht met een deksel die je er opklikt dus zonder klemmen. Dat gaf al het eerste probleem nl dat de pan na het gebruik niet open te krijgen is tot hij helemaal afgekoeld is. Je kan dus niet kijken of het gaar is en zoniet nog even terugzetten. Het tweede probleem is dat zelfs na 3 uur de poffert niet gaar is terwijl het water de hele tijd heeft staan koken. Twee keer alles weg kunnen gooien dus, echt zonde hoor. Wat doe ik toch verkeerd?
Hallo Karin,
Zoals je op de foto kan zien heb ik ook de poffertpan met klemmend deksel. Ik offer er altijd een theedoek voor op, daarmee hou ik de pan vast en wip het deksel los. De theedoek wordt nat, maar dat droogt wel weer.
De poffertpan in kokend water is niet voldoende, je moet zorgen dat de pan waar je hem in zet ook afsluitbaar is met een deksel, en er moet niet teveel water in de pan. Wel genoeg om het zeker 2 uur te laten koken, maar het is de stoom die het werk doet, stoom is nl veel heter dan kokend water. Maar het belangrijkste is dat de poffertpan in een gesloten pan staat, anders ontsnapt het stoom en ben je inderdaad veel langer bezig.
Ik ben benieuwd of het met deze tips wél gaat lukken, laat je het weten?
De spek werd vroeger vaak aan de binnenkant van de trommel gedaan om de poffert gemakkelijker te kunnen lossen. Wij aten het vroeger ook vaak met jam en roomboter, heerlijk als de poffert nog warm is.
Hallo Harry,
Dat is inderdaad een heel andere manier, die heb ik nog niet eerder gezien of gehoord.
Oliebollenmix is inderdaad handig, maar ik doe het liever zo dat ik weet welke ingrediënten er gebruikt worden. Ik ben niet zo van de pakjes en de zakjes…
Als je het basis recept gebruikt en de krenten en rozijnen vervangt door andere ingrediënten kun je een poffert maken zoals je zelf lekker vindt (bv. rookspekjes met zongedroogde tomaten of olijven, gedroogde uitjes, kaas, maar ook stukjes gedroogde vijgen of ander fruit.) Gewoon proberen wat je lekker vindt.
Leuke tips, dankje Jo, ik ga het eens proberen.
Moi,
Ik ging vroeger voor mijn moeder naar bakker Toonder om gist te halen voor de poffert. Wij eten het op een heel andere manier nl in een gewone bakvorm, als een brood bakken, met rozijnen en krenten. Dan in stukken op je bord en over gieten met (beetje dikke) custard vla…
Tegenwoordig gebruiken we oliebollenmix want daar zit alles al in en is lekker luchtig…
Gr Harry
heerlijk die poffert, maar zijn er ook meerdere recepten, laatst hoorde ik van poffert met spek?????
Smul ze groetjes Ben
Het zou best kunnen met spek, denk ik. Dit is zeg maar de basis-poffert, je kan volgens mij best variëren…
Als brabander die inmiddels al weer 12 jaar in het hoge noorden verblijft vind ik de poffert een heerlijke lekkernij. Nu ben ik wel benieuwd hoeveel recepten er eigenlijk zijn, want laatst hoorde ik over een poffert met spek. Als er iemand is die nog leuke varianten op de traditionele poffert hebben hoor ik het graag.
mijn opa maakte het vroeger ook met stukjes spek erin maar `k was nog zo jong dat `k er alleen maar van smulde—-en dus niet gekeken heb hoe het deeg/beslag gemaakt werd—-
Nou Geertje, dan heb je hier het recept. Mijn schoonzusje heeft het vandaag voor het eerst gemaakt en hij was prima gelukt. Alleen zorgen voor een goede poffert-trommel… De rest is super simpel.
Beste Jan.
Leuk om te lezen dat je schoonzusje het met spek gemaakt heeft. Ook las ik dat u het recept aan Geertje heeft gestuurd, nu zou ik u vriendelijk willen vragen of ik ook aan mij dit recept zou willen sturen waarvoor ik u dan zeer erkentelijk voor ben. Het mag naar ——–.
Vriendelijke groeten en een gezond 2015 toegewenst.
Ben
Hallo Ben,
Ik denk dat u het verkeerd heeft begrepen, mijn schoonzusje heeft het standaard recept gebruikt, dus niet met spek. Zij heeft het recept gebruikt zoals hierboven beschreven en dat bedoelde ik ook te vertellen aan Geertje.
Ik heb uw mailadres verwijderd uit de reactie, het zou vervelend zijn als u spam krijgt door deze reactie.
Hartelijke groet en een goed en smakelijk 2015 gewenst!
Beste Geertje.
Fijn dat u een reactie geeft op de poffert. Zou het mogelijk zijn dat u via andere familie leden het zou kunnen achterhalen, lijkt mij voor u ook een leuk idee om dan tijdens het smullen aan je opa te denken.
groetjes van Ben en een gezond 2015 toegewenst.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nergens variaties heb gezien op dit recept, elke website die ik heb gevonden geeft nagenoeg hetzelfde recept, 1 keer zag ik dat er naast de rozijnen en krenten er ook sukade in verwerkt werd, maar meer ook niet.
Ik zou trouwens niet weten waarom er niet op gevarieerd zou kunnen worden. Spek gaat best samen met zoet, ik ga het de volgende keer gewoon proberen!