Echte Grunneger Poffert

Echte Grunneger Poffert

Echte Grönneger Poffert
Echte Grunneger Poffert

De dames hadden een “zussen-weekeinde”. Gezellig! En omdat ik met pasen een poffert gemaakt had was het een leuk idee om de dames een poffert mee te doen. Krijg je achteraf te horen dat ze heel dat weekeinde geen poffert hebben aangeraakt, leuk is dat… Ik heb begrepen dat intussen de delen al aan het op raken zijn. Vandaag kwam de vraag om het recept.

Wat je in elk geval nodig hebt is een poffertpan. Dat is een soort tulbandvorm met een deksel. Hier gaat het beslag in en de poffertpan gaat dan in een grotere pan met kokend water. Au bain-marie dus. Dit recept van de poffert is afkomstig van een tante van mijn vrouw (één van de bewuste zussen) wier ouders door-en-door Groninger waren. Dus eigenlijk komt het recept van de opa van mijn vrouw. Opa Mollema, van origine uit Oldehove. Het is een Noord-Nederlands recept, en komt in de rest van Nederland in andere vormen en samenstellingen ook wel voor. Je hoort ook wel eens de naam “trommelkoek” wat bijna hetzelfde is. De poffertpan is te krijgen in diverse formaten, de grote is 2 liter en de kleine is 1,2 liter, sommige modellen kunnen afwijken qua inhoud. De hoeveelheid ingrediënten hieronder is gebaseerd op voornoemde formaten.

Ingrediënten voor een grote poffertpan:

500 gr. zelfrijzend bakmeel
1/2 ltr. melk
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 theel. zuiveringszout
beetje zout
100 gr krenten
100 gr rozijnen

Ingrediënten voor een kleine poffertpan:

250 gr zelfrijzend bakmeel
250 ml melk
2 eieren (deze wordt dus iets rijker)
1 zakje vanillesuiker
1 kleine theelepel zuiveringszout
beetje zout
60 gr krenten
60 gr rozijnen

Meng eerst de melk met bloem, zuiveringszout, zout, vanillesuiker en de eieren tot een glad beslag. Beboter de poffertpan met een dun laagje boter en bestrooi eventueel met een beetje paneermeel. Dit om het plakken tegen te gaan, waardoor je de poffert mooi kunt lossen uit de pan. Het paneermeel veeg je zo van de poffert af als hij klaar is.
Vervolgens giet je het beslag in de poffertpan en doe je de krenten en rozijnen erbij. Laat het even een 10 minuutjes staan, dan zakken de krenten en rozijnen mooi door het beslag heen.
Zorg intussen dat je een hele grote pan op het vuur hebt klaar staan, met water dat aan de kook is. De hoeveelheid water meet je af door de pan te vullen met water terwijl je de poffertpan in de pan tegen de bodem druk. Het water moet ongeveer 80% van de poffertpan onder hebben.

Als het zover is laat je poffertpan in het water zakken en laat je hem lekker pruttelen. Ongeveer twee uur lang. Hangt een beetje van de grootte af. Oh ja, het water moet wel blijven koken, dank voor je tip Annemieke!

Door de reactie van Karin kwam ik erachter dat ik vergeten was te vertellen dat de poffertpan in een gesloten pan moet staan te pruttelen. Doordat de pan gesloten is zorg je dat de stoom in de pan blijft, die stoom heb je absoluut nodig voor de garing.

Een kleine en een grote poffert
Een kleine en een grote poffert

Het zuiveringszout wat gebruikt wordt is te krijgen bij elke drogisterij.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.