Binnen koken

Opnieuw de Kip Tajine met couscous طاجين الدجاج (maar dan iets aangepast)

In het vorige artikel heb ik het recept gegeven van een overheerlijke Kip Tajine. Op zich was er niets mis mee, maar ik vandaag het gerecht opnieuw gemaakt, maar dan met weer een paar tweaks. Dit keer heb ik andere kruiden gebruikt, goedkoper en beter. Ik ben namelijk bij een Aziatische levensmiddelenwinkel geweest en daar was een overvloed aan kruiden en specerijen, ik keek mijn ogen uit! Nou gaat dat al makkelijk als je in een boerendorp woont, ook hier geldt: “Wat ’n boer nie’ kent, vret ‘e nie’…”, dus heb je in onze supermarkten bijvoorbeeld geen Ras el Hanout, of andere exotische kruidenmengsels.

De vorige keer ben ik bij de Jumbo geweest die pretendeert de goedkoopste te zijn. De Ras el Hanout die ik daar haalde kostte  omgerekend ongeveer € 55,– per kilo, bij de Aziaat kostte de Ras Alhanout (is hetzelfde) omgerekend € 7,25 per kilo. Zorg dus dat je altijd je kruidenmengsels bij de toko haalt.

Ook heb ik er vandaag andere kruiden bij gedaan, namelijk Marokkaanse Kipkruiden Spicy. Echt spicy is het niet, maar dat kan later aangepast worden door bijvoorbeeld Harissa toe te voegen. Deze kruiden geven een hele andere smaak dan de vorige versie van Kip Tajine.Wat ik vandaag heb gedaan is het volgende;

In de eerste plaats de groenten voorbereid, dat wil zeggen, een grote ui helemaal fijn gesnipperd, een paar tenen knoflook (al naar gelang de smaak) fijn gehakt. 4 aardappelen in schijfjes gesneden, twee winterpenen in dunne plakjes gesneden, verse sperziebonen en een paar bloemkoolroosjes klaargelegd. De kruiden in kleine bakjes gedaan*.

Daarna de kip in de olie gezet met een flinke hoeveelheid kruiden* (de Marokkaanse spicy). Ik heb van een bouillonblokje een halve liter kippenbouillon gemaakt (da’s net zo makkelijk). Ik heb twee kleine blikjes tomatenpuree open gemaakt. Zo stond alles klaar en kon ik aan de slag.

Als eerste zorg je dat je tajine (of braadpan) gloeiend heet is, dan doe je er een flinke scheut olie in, en gelijk de stukken gemarineerde kip (die heeft dan al twee uur staan trekken). Bak de kip rondom bruin, maar nog niet helemaal gaar.Als de kip bruin is haal je hem uit de tajine en laat je de kipdelen uitlekken. In de tajine, waar het braadvet nog in zit, doe je eerst even de uisnippers, die bak je glazig, en dan doe je alle groenten er in (maar niet de aardappelen en de knoflook). Stoom de groenten (met een paar schepjes bouillon) 5 tot 10 minuten en doe dan de bouillon er helemaal bij, met de knoflook en de tomatenpuree. Strooi er een handvol (1,2 of 4 eetlepels, net zoveel als je wilt, maar niet te veel) Ras el Hanout over en roer alles even door. Breng het weer aan de kook (met het deksel erop) en als het goed kookt doe je de aardappelpartjes er al in (dus niet de kip). Dit laat je 10 minuten doorkoken en dan pas doe je de kip er bij. Nu het deksel er weer op en laat dit nog maar een half uurtje doorsudderen.Intussen kan je de couscous klaar maken. Doe dit volgens de verpakking, elke soort heeft weer een andere bereiding nodig. Let wel op de bereidingstijd! Als je in plaats van couscous rijst wilt gebruiken gebruik dan een normale droogkokende rijst, maar zorg dan wel dat je die op tijd klaar hebt, omdat hij na het garen nog een kwartiertje moet rusten.

Alles klaar? Opdienen maar! Gebruik je fantasie, of kwak alles op het bord… Of zet de tajine op tafel zodat ieder naar behoeven kan nemen wat men wil. Gebruik je de harissa, zet er dan maar gerust een fles water extra op tafel!* De hoeveelheid kruiden die je gebruikt is helemaal afhankelijk van wat jouw smaak is. Je kan het beste ruim van tevoren een paar reepjes kip afsnijden, bestrijken met olie en dan verschillende hoeveelheden van het kruidenmengsel inwrijven, laat het een uurtje intrekken en bak de reepjes afzonderlijk van elkaar (liefst in steeds een schone pan) en probeer wat je het lekkerst vind.
Ik heb in dit gerecht kipfilet gebruikt omdat mijn vrouw niet zo gek is op kluiven, maar je kan er ook kippenpoten en -vleugels voor gebruiken. Dat komt de smaak zeker ten goede!
Dit artikel is op aanvraag van @RobertDagelet geschreven

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.