Geneuzel

(On)veilig barbecueën

Ik las op de website van de Nederlandse Brandwonden Stichting een artikel over de terugval van de Nederlanders naar onveilig barbecueën. Het is zorgwekkend te lezen dat er nog steeds mensen zijn, en het aantal neemt gek genoeg toe, die de barbecue aansteken met brandgel, spiritus of andere licht ontvlambare vloeistoffen. Dit gedrag komt vaak voor uit ongeduld en/of onwetendheid.

Een groot misverstand is dat men denkt dat de kolen/briketten sneller warm worden als je gebruik maakt van brandgel of spiritus, niets is minder waar. Om de kolen of briketten warm te krijgen heb je inderdaad vuur nodig, een aanmaakblokje geeft genoeg warmte om een stapel kolen of briketten te doen gloeien. Kolen hebben (zonder snelstarter) al snel 45 minuten nodig om op temperatuur te komen, briketten doen er iets minder lang over. Wil je ze sneller warm hebben dan is de enige manier het gebruik van een snelstarter. Deze zijn te koop voor nog geen tien euro (afhankelijk van het merk) en bespaart je al snel 15 tot 20 minuten.

Heb je echt haast, ga dan niet barbecueën. voor een geslaagde barbecue moet je ruim de tijd nemen. Plan alles van te voren zorg dat je de juiste materialen bij de hand hebt en moeten de kolen en/of briketten eerder warm zijn, begin dan eerder.

De Brandwonden Stichting is op 8 juli een campagne begonnen ‘Nieuwe vlam? Doe het veilig!’, op de website van de stichting staan ook aanwijzingen hoe om te gaan met een barbecue.

Ik wilde hier toch even aandacht aan schenken, omdat een barbecue een feest moet zijn en niet moet eindigen in een drama.

Update, 18 juli 2011

Zojuist moest ik wat gereedschap halen bij de Formido en daar zag ik in het barbecue-schap doodleuk brandgel en bio-ethanol staan. Beiden alleen geschikt voor de bijbehorende haarden. Hoe dom kun je zijn als winkeleigenaar?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.