Op verzoek van mijn geliefde schoonzus komt hier het recept van mijn mediterrane gehaktballen. Wij dachten beiden dat het al op de site stond, maar helaas, dat was niet het geval.
Het is een vrij eenvoudig recept, de bereiding vraagt wel wat aandacht. En geef de ballen de tijd om te garen.
Om te beginnen geef ik eerst de lijst met ingrediënten, da’s wel net zo makkelijk.
Voor de ballen:
1 pond rundergehakt
1 ei
2 eetlepels panneermeel
2 eetlepels Ras el Hanout
2 eetlepels shoarmakruiden
2 eetlepels kebabkruiden
2 theelepels zout
vers gemalen peper
1 eetlepel olijfolie
Voor de jus/saus:
500 ml runderbouillon
2 blikjes tomatenpuree
1 pak gepelde of gezeefde tomaten
Om te beginnen de je het gehakt in een grote kom en je doet alle kruiden erbij, samen met het ei, paneermeel, zout en de olie. Meng dit geheel erg goed.
Als je het mengsel klaar hebt draai je er ballen van zo groot als ping-pong ballen, of iets groter. Verhit wat olie in een ruime braadpan en bak de ballen mooi bruin. Blijf het in de gaten houden en zorg dat de ballen niet aanbranden. Doe de warme bouillon erbij en de tomatenpuree en de gepelde/gezeefde tomaten. Ik zorg zelf altijd dat de saus zo glad mogelijk is, dus geen grove stukken tomaat, daar houden ze hier thuis niet van, voor mezelf mag het best wat stukken hebben. Laat de ballen nu ruim een uur pruttelen in de saus. Roer regelmatig en zorg dat de saus niet te sterk indampt, het mag wel dik zijn, maar niet uitdrogen.
Eetze!