De komkommersalade staat in Hongarije standaard op elke kaart, welk restaurant je ook bezoekt. En gaat ook altijd vergezeld van tomatensalade en andere salades. Deze gaan altijd erg goed samen met de rijke vleesgerechten waar de Hongaarse keuken bekend om staat. Zo ook bijvoorbeeld bij de pörkölt.
Om deze klasszikus uborkasaláta te maken heb je nodig:
1 komkommer (geschild) in dunne plakjes gesneden (ongeveer 250 gram)
1 theelepel zout
1 geraspte teen knoflook
50 gram kristalsuiker
12 ml azijn (10%)
Doe het zout en de knoflook bij de komkommer en roer goed door. Laat 10 minuten staan. Na tien minuten zie je dat het sap uit de komkommer komt. Doe de suiker erbij, en de azijn en meng het weer voorzichtig tot de suiker is opgelost. Laat minstens 15 minuten staan in de koelkast. Het liefst laat je het een nacht in de koeling staan.
Serveer deze salade op een schoteltje, strooi er wat zoete paprikapoeder over en een dot crème fraîche er bij, dat maakt hem helemaal af.
Ik heb er nog geen foto’s van gemaakt, dus de foto’s die je ziet zijn van pörkölt gerechten waar de salade bij op staat.