Gisteren voor het eerst van mijn leven gebruik gemaakt van een tajine. Grappig, zo’n aardewerken pot op je gaspitje, en maar bang zijn dat het ding in tweeën barst door de hitte. Terwijl je eigenlijk wel weet dat er wereldwijd duizenden van die dingen dagelijks gebruikt worden. Ook handig om na het eerste gebruik studie te gaan maken van de tajine. Dan kom je erachter wat je dus al hebt ervaren: gebruik bij een tajine op gas altijd een sudderplaatje… Tja, daar was ik al achter, de onderste laag was zwart, aangebrand door teveel warmte…
Maar goed, ik heb de toch een heerlijk gerecht op tafel kunnen zetten, zelfs mijn tafelgenote die niet zo van apart eten houdt zat met smaak haar bord bijna leeg te eten. Bijna, omdat ik wat teveel had opgeschept. Niet omdat het niet lekker was.
Het was wel een pittig gerecht, misschien komt het omdat ik wat tweaks heb aangebracht, het recept was op zich goed, maar voor mijn gevoel moest er wel een echt Marokkaanse smaak aan toegevoegd worden. Dit heb ik gedaan door de specerijen die voorgeschreven waren te vervangen door Ras el Hanout (wat letterlijk “het hoofd van de winkel” betekend, ofwel, het belangrijkste wat in de winkel te koop is). Succesvol, want het smaakte voortreffelijk!
Het recept:
Bereidingstijd: ruim 1 uur.
Aantal personen: 4.
Ingrediënten:
4 el olijfolie,
1 kip van 1.2 kg (verdeeld in 8 stukken),
peper,
zout,
4 eetlepels Ras el Hanout,
2 uien,
2 wortels,
2 rode puntpaprika’s,
400 gr sperziebonen,
2 aardappelen in dunne plakjes,
2 teentjes fijngesnipperde knoflook,
2 blikjes tomatenpuree van 70 gr,
600 ml kippebouillon.
Voor de couscous:
1 pakje kant-en-klare couscous om te koken, er hoeft dan alleen nog maar een klontje boter door als het warm is.
Bereiding:
Verwarm de olijfolie in de tajine en kleur de kippenstukken gedurende 10 minuutjes aan alle zijden (keer ze af en toe om). Breng op smaak met peper en zout, en 4 theelepels Ras el Hanout.
Snipper de uien en de knoflook, snij de wortels in stukjes en de paprika in reepjes. Haal de kippenstukken uit de tajine en stoof in dezelfde olie alle gesneden groenten. Voeg er de fijngesnipperde knoflook aan toe, samen met de tomatenpuree, de rest van de Ras el Hanout en een snuifje zout. Leg hierop de kippenstukken en overgiet met de kippenbouillon. Dek af en laat zachtjes sudderen gedurende 30 minuten. Na 15 minuten voegt u de aardappelschijfjes toe.
Verwarm in tussentijd de couscous.
Verdeel de couscous over 4 warme borden. Leg in het midden enkele stukjes kip en lepel er de groenten-tomaten-saus over. Strooi er nog wat verse korianderblaadjes over. Schenk hierbij een glaasje muntthee of fris water. En koud glas pils mag ook.
Eetsmakelijk!