Geroosterd brood met de Italiaanse driekleur
Binnen koken

Een receptje tussendoor (salade Caprese met toast)

Caprese, een Italiaans gerechtje, wat als lunch gegeten kan worden, maar ook als borrelhapje bij een lekker glas Prosecco genuttigd kan worden. Het gerecht is zo typisch Italiaans door de gebruikte ingrediënten en hun kleuren, het rood van de tomaat, het wit van de mozzarella en het groen van de basilicum. Veel variatiemogelijkheden zijn er dus niet, want de kleuren moeten zo blijven.

Caprese

Wat hebben we nodig?
  • 3 plakjes witbrood (maakt niet uit wat voor soort, maar wel wit)
  • 1 bol (buffel)mozzarella
  • 1 tomaat (niet te klein)
  • 8 verse blaadjes basilicum
  • olijfolie
  • (roomboter)
  • verse peper (uit de molen)
  • grof zeezout (uit de molen)

Snij de mozzarella in dunne plakken, maak de tomaat schoon, ontvel hem eventueel en haal de zaden en de zaadlijsten er uit, zodat je alleen het vruchtvlees overhoud. Scheur de basilicumblaadjes in twee of drie stukken, houd ze grof zodat je ze wel voelt in je mond.

Als het brood geroosterd is kan je het besmeren met een laagje gezouten roomboter (is niet echt nodig, maar geeft net even dat beetje extra smaak). Dan leg je de mozzarella in dunne plakjes op je brood. Vervolgens maal je daar verse zwarte peper over en wat grof zeezout. Beetje olijfolie erover gieten. Daarna de tomaat in dunne plakjes erover, en de basilicumblaadjes in stukken erover. Weer een beetje olijfolie erover en wat zout en peper erover malen.

Gebruik wel Extra Vierge olijfolie van een betere kwaliteit. Dit proef je absoluut terug. De tomaten die ik gebruik zijn gewone tomaten, maar wel goed rijp. Ik zet een kruisje in de schil en doe hem een minuutje in kokend water, zo kan je makkelijk de schil verwijderen. Ook verwijder ik het zaad en de zaadlijsten, en het vocht, de olie zorgt voor het vocht.

Voor de variatie kan je andere soorten brood gebruiken, of een heuse buffelmozzarella, (ik gebruik meestal de goedkopere versie van koemelk). Romatomaten zijn ook erg lekker om hiervoor te gebruiken. Moet je voor een grotere groep dit maken dan kan je ook van die grote vleestomaten gebruiken.

Eet smakelijk!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.