Binnen koken

Broodpudding uit New Orleans

Gisteren hebben we weer eens heerlijk gegeten met 3 gezinnen. Dit doen we wel eens vaker en om beurten maakt een gezin het voor-, hoofd- of nagerecht. Dit keer was het onze beurt voor het nagerecht.

Om nou eens iets bijzonders te maken was ons plan om een broodpudding “New Orleans”-stijl te maken. We hadden het ooit eens bij vrienden gegeten en het was zo lekker… We hadden het recept gekregen van onze vrienden en ik ben nog eens aan het zoeken geweest. Overal waar je dit recept tegenkomt zie je exact dezelfde samenstelling, dus je kunt het blijkbaar maar op één manier maken. Ik geef hieronder dan ook een 1 op 1 kopie van de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze, aan wie de eer toekomt weet ik niet, die mag zich bij me melden en ik zal de eervolle vermelding bovenaan dit artikel plaatsen.Om te beginnen leg je een half wit brood een paar dagen van te voren apart, oftewel gebruik oud brood. Vers brood heeft nog veel vocht in zich en daardoor zou de structuur van de pudding te zompig worden.

De ingrediënten:

 • ½ oud wit brood zonder korst
 • 50 gram roomboter
 • 5 dl melk
 • 250 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 40 gram geraspte kokos
 • 1 ei

Voor de saus:

 • 100 gram roomboter
 • 100 gram poedersuiker
 • 2 eidooiers
 • 0,5 dl whisky

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter in een pannetje smelten, laat het niet bruin worden. Laat de boter vervolgens langzaam een beetje afkoelen, het moet wel vloeibaar blijven. Breek of scheur het brood in stukken, niet te groot, maar zeker niet te klein.
Meng in een grote kom het brood, de gesmolten boter, de suiker, de melk, de vanillesuiker, de kokos en het ei goed door elkaar. Kneed het, maar knijp het niet fijn. Zorg dat de structuur van het brood nog enigszins intact blijft.
Pak nu een ovenschaal en vet deze goed in met boter. Daarna kan het mengsel in de ovenschaal. Doe de ovenschaal in de oven en bak het ongeveer een uur, in elk geval tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden. Controleer met een satéstokje of hij gaar is. Als het satéstokje droog blijft is de broodpudding gaar.

Als de broodpudding nog in de oven zit kan je vast beginnen met de bereiding van de saus, deze is het lekkerst als hij warm over de warme pudding gaat.

Smelt de boter met de poedersuiker zachtjes al roerend in een pannetje tot de suiker is opgelost. Klop in een kommetje de eidooiers heel even los met de whisky en giet het dan al roerend bij het boter-poedersuikermengsel. Blijf roeren en laat de saus wat binden, maar laat het NIET koken.

Serveer de New Orleans Broodpudding warm uit de oven met een flinke schep van de warme whiskysaus.

Ik was met het foto’s maken van het eindresultaat te laat, iedereen had de aanval al ingezet en dit was nog over…

Dit is gegarandeerd een succes bij volwassenen, kinderen vinden de smaak van de saus vaak te sterk, en zonder whisky is de saus naar mijn idee niet de saus voor een New Orleans Broodpudding… Je zou wat minder whisky kunnen gebruiken voor de saus.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.